fbpx

Țara lui Tu-Împărat nu are ziduri înalte sau case mari. Frumusețea ei se află în altă parte.Nimeni nu poate intra în Țara lui Tu-Împărat fără ca mai întâi să treacă printr-un pasaj mic, strâmt, asemănător unui tunel.
-Eu sunt mic și voi putea trece prin el.
-Nu cred că vei încăpea.
-Am să mă aplec, atunci.
– Secretul, spuse Bătrânul, este acesta: pentru a putea traversa acel pasaj trebuie nu doar să te apleci ci să-ți micșorezi și eul.
-Acum m-am pierdut, nu înțeleg.
Bătrânul zâmbi:
-Ascultă atunci. Am să-ți explic mai pe înțelesul tău. Ce ți-a spus regina ta înainte de a pleca?
-Mi-a zis că oriunde aș fi și orice aș face, trebuie să zic: Eu pe primul loc.
-Ei bine, pentru a găsi Țara lui Tu-Împărat trebuie să faci exact contrariul. Vei avea nevoie să-l pui pe Tu pe primul plan. Cu alte cuvinte, să pui înaintea binelui tău, binele celuilalt. Va trebui să spui că oamenii de lângă tine sunt la fel de buni ca tine dacă nu chiar și mai buni. Atunci când nu doar că vei spune asta dar vei și simți, marele tău Eu se va micșora.
-Și voi putea trece prin acel pasaj strâmt?
-Cu mare ușurință. De îndată ce vei ajunge în Țara lui Tu-Împărat vei vedea că nu vei mai dori să pleci de acolo niciodată.
(…)
-Este departe această Țară?
-Ar putea fi foarte aproape. Depinde doar de tine.
-Ce vrea să însemne asta?
-Pe parcursul călătoriei fii foarte atent la propriile gânduri, la tot ce îți trece prin minte. Păstrează întotdeauna în minte doar gândurile bune. Atâta vreme cât vei face aceasta, drumul va fi ușor. Când însă vei avea gânduri rele, vei avea de trecut peste obstacole, te vei epuiza și nu vei dobândi nimic.
-Atâta tot?
-Întocmai cum ți-am spus, copilul meu. Fii binecuvântat și să călătorești cu bine!
(fragment din cartea “Din Țara lui Eu-Împărat în Țara lui Tu-Împărat, scrisă de Mersine Vigopoulou)